بسیاری از بیماریهای مزمن مانند دیابت، التهاب مفصل و یا بیماریهای قلبی نیاز به مراقبتهای مداوم دارند که از شایعترین و پرهزینهترین انواع بیماری هستند. بیماران مبتلا به این نوع مشکلات معمولا مجبور به مراجعه منظم به پزشکان هستند و انواع و اقسام داروها را نیز به مصرف میرسانند، اوامری که همگی زمان زیادی میبرند و هزینههای بالایی دارند. امروزه پزشکی راهحلهایی نوین برای تسهیل در روند درمانی ارائه میدهد که به کمک پزشکی از راه دور، کنترل بیماریها نیز از راه دور امکان پذیر شده است. رویکردهای جدید حوزهی پزشکی، پیدایش ابزارهای نوین و پیشرفت فناوری اطلاعات به کمک بیماران آمدهاند و امروزه بسیاری از آنها میتوانند مراحل درمانی خود را با نظارت مناسب و بدون مراجعه به پزشکان، پیگیری نمایند.
خدمات پزشکی از راه دور میتواند به بیمارانی که نیاز به مشاوره برای مراقبتهای پزشکی نیاز دارند کمک کند. با ارتباط تصویری، پزشکان میتوانند راهنماییهای مناسب برای کنترل بیماری ارائه دهند و با تکنیکهای ارزیابی اختلالات شناختی وضعیت عمومی مراجعین خود را را ارزیابی کنند. نظارت و ارتباط مستقیم با بیماران کمترین مزیت کنترل بیماری از راه دور است و فواید این رویکرد نوین پزشکی تنها به همین مورد ختم نمیشود.
با ابزارهای جدید مانند گجتهای پوشیدنی اطلاعات حیاتی بیمار نظیر ضربان قلب، میزان اکسیژن خون و .. قابل ثبت در دستگاههای دیجیتال است که پزشکان و اطرافیان بیمار با دسترسی به این اطلاعات از وضعیت عمومی آنها اطلاع یابند تا در صورت بروز مشکلات، در سریعترین زمان ممکن واکنش نشان دهند. امروزه بیمارستانها نیز با دسترسی به نرمافزارهای امن میتوانند خدمات درمانی تله مدیسن را ارائه دهند و حتی در برخی پیشرفتهترین مراکز درمانی عملهای جراحی از راه دور به صورت ویدئو کنفرانس و یا به کمک روباتهای هوشمند انجام میپذیرند.
پیشرفتهای نوین در علوم پزشکی و کنترل بیماریها از راه دور مصرف دارو را هم تحتالشعاع خود قرار داده است و شاید بتوان گفت در آیندهای نزدیک بسیاری از بیماران مبتلا به مشکلات قلبی یا دیابت بتوانند مصرف دارو را کنار بگذارند. داروهایی که ممکن است برای تهیهی برخی از آنها با محدودیت مواجه باشند و بایستی به صورت منظم مورد استفاده قرار گیرند. امروزه ایمپلنتهایی ساخته شدهاند که با قابلیت کنترل از راه دور میتوانند از طریق یک نانوکانال، دارو را به صورت کنترل شده در بدن ارسال کنند. این قابلیت در مکانهایی که دسترسی پزشکی سخت است بیشتر نمود پیدا میکند. حبهی انگور ابزار جدیدی در همین زمینه است که توسط پژوهشگران بیمارستان متودیست ارئه شده و قرار است به زودی در فضا آزمایش شود.
به کمک ابزارهای فناوری اطلاعات و پزشکی از راه دور کنترل بسیاری از بیماریها آسانتر از گذشته شده است و این رویکرد نه تنها رضایت بیشتر بیماران را در پی داشته بلکه با اثربخشی بیشتر و هزینهی کمتر بسیار اقتصادی عمل میکند. بیماران قلبی، دیابتی، مبتلایان به آسم و دیگر بیمارانی که دسترسی سختی به مراکز درمانی دارند میتوانند خوش بین باشند تا با همهگیر رویکرد کنترل بیماریها از راه دور بسیاری از نگرانیهایشان برطرف خواهد شد و روند درمانی آنها بهبود خواهد یافت.